Wat is Low-code?
Blog Geschatte leestijd: 2 minuten

Wat is Low-code en welke misvattingen zijn er?

Low-code is een manier van software ontwikkelen dat steeds populairder wordt, maar wat is het nou eigenlijk?

Low-code is een vereenvoudigde manier van software development. Development waarmee je applicaties visueel ontwerpt en uit gaat van een model gedreven ontwikkeling. Low-code biedt de mogelijkheid aan de ontwikkelaar om alsnog te coderen waar nodig en wordt daarom soms onterecht verward met No-code. No-code, zoals de naam je misschien al doet vermoeden, gaat namelijk uit van het invullen van een vooraf ingestelde applicatie die geen enkele vorm van codering vereist.

Wat is het voordeel van Low-code?

Veel software developers weten inmiddels wel dat het schrijven van computercode een tijdrovend proces is. Een proces waarbij je afhankelijk bent van mensen en er dus fouten gemaakt kunnen worden. Het gebruik van Low-code zorgt voor verandering in dit proces en zorgt voor een versneld proces. Dit vanwege de bouwstenen die voor de app al geschreven zijn. Je moet ze als developer alleen nog in elkaar zetten.

De bouwstenen die in de Low Code Development Platforms worden aangeboden worden modellen genoemd. Doordat de modellen al voorgeprogrammeerd zijn en als het goed is foutloos worden aangeboden, is er ook een kleinere kans op bugs in de code. Dit heeft direct positief invloed op het ontwikkelproces en de snelheid ervan.

Welke misvattingen zijn er over Low-code?

Naast de voordelen van Low-code, zoals een versnelt ontwikkelproces en minder kans op bugs bij ontwikkeling, zijn er ook misvattingen over Low-code. Hieronder hebben wij een aantal misvattingen voor je uitgelicht:

Low-code is alleen voor citizen developers:
De nummer 1 misvatting bij Low-code is dat het alleen gemaakt is voor Citizen Developers. Dit zijn mensen met kennis van de business, maar zonder IT en/of development gerelateerde achtergrond. Low-code is niet alleen voor Citizen Developer maar ook voor Software Engineers. Om dat het juist bijdraagt sneller en eenvoudiger te werken, waardoor er meer tijd en aandacht besteed kan worden aan andere complexe vraagstukken.

Low-code tools vervangen het werk van software-engineers:
‘Maakt Low-code het werk van software engineers niet overbodig?’ Is de vraag die wij veel horen. Het antwoord hierop is ‘nee’. Er is namelijk een groot verschil tussen de soorten applicaties die ontwikkelt worden door software engineers en applicaties dat gebouwd wordt met Low-code tools. Het is juist de kunst om deze methodes te combineren.

Kwaliteit van Low-code applicaties is minder:
Een andere veel voorkomende misvatting over Low-code applicaties, is dat de applicaties van mindere kwaliteit zouden zijn en dat het onderhoudt na lancering meer werkt kost. Aan het begin van het Low-code tijdperk was dit misschien zo, maar met de huidige ontwikkelingen omtrent development is dat allang al niet meer het geval. Tegenwoordig beschikt Low-code over herbruikbare, modulaire componenten en bouwstenen. Niet alleen is dit handig en komt het de effectiviteit en productiviteit ten goede.

Nieuwsgierig naar onze Low-code vacatures? Bekijk dat dan hier! Heb je interesse in of vragen over één van de vacatures? Onze consultants komen graag met je in contact

Meer artikelen