Ideale thuiswerkplek
Tips Geschatte leestijd: 2 minuten

Het creëren van een ideale thuiswerkplek

Door de coronacrisis hebben werkgevers gemerkt dat je als developer goed op afstand kan werken. Je laptop, muis en toetsenbord heb je zo mee gegrist, alleen zou je het zonder alle benodigdheden en handige gadgets van kantoor moeten doen. Wat is een echte must in het creëren van een ideale thuiswerkplek?

Een rustige thuiswerkomgeving

Programmeren is iets wat vaak onder volledige concentratie gebeurd en wat om zorgvuldigheid vraagt. Een omgeving waar de kinderen rondhuppelen of waar de gameconsole (aan)staat is dus een no-go. Zonder jezelf zoveel mogelijk af: dit vergroot niet alleen je concentratie, maar ook de efficiëntie van je werkzaamheden. Misschien kan je dan zelfs een half uurtje eerder stoppen om even een balletje te trappen met de kids of het volgende level uit te spelen.

Een goede werkhouding

Op kantoor beschikt iedereen vaak over een goede bureaustoel en een bureau wat af te stellen is op jouw lichaam. Helaas is dit thuis vaak niet aan de orde. Een verkeerde zithouding kan al snel leiden tot klachten aan de nek, schouders en het hoofd. Zorg in ieder geval dat je recht achter je werkplek kunt zitten. Waarbij je knieën in een hoek van 90-100 graden op de grond staan en je armen in een hoek van 90 graden zijn. Hierbij wordt de keukentafel afgeraden, omdat die vaak te hoog is. Een standaard waardoor je laptop of desktop wat hoger komt te staan kan bij lagere oppervlakken helpen. Dit kan ervoor zorgen dat je niet voorover gaat leunen en voorkomt dat de ruimte tussen je scherm en je ogen te klein wordt (tip: een stapel boeken volstaat ook). Jouw werkgever is deels verantwoordelijk voor het creëren van een ideale thuiswerkplek, dus bij hem/haar kan je ook terecht voor een geschikt bureau of een goede stoel.

Upgrade van jouw ideale thuiswerkplek

Alle handige kantoorbenodigdheden die je mist, zijn vaak makkelijk te vervangen. Denk hierbij aan een tweede computerscherm. Dat op kantoor behoort tot een standaard werkplek, maar voor je thuiswerplek vaak niet behoort tot de standaard uitrusting. Misschien ook omdat niet altijd nodig is. Technologische gadgets daarentegen zijn lastig te vervangen. Mocht bijvoorbeeld na een half uur jouw hand pijn krijgen van die veel te lang durende Zoom-meeting via je telefoon, dan zijn er op Google makkelijke DIY-ideeën te vinden om jouw ideale thuiswerkplek te creëren en upgraden. Wist je dat je met een peperclip al een telefoonstandaard kunt maken?

Ga jij iets veranderen aan jouw ideale thuiswerkplek naar aanleiding van bovenstaande tips?

Meer artikelen