verschil tussen Java en .NET
Blog Geschatte leestijd: 3 minuten

Het verschil tussen Java en .NET

Voor de ontwikkeling van Enterprise software kom je al snel uit op Java of .NET. Wat zijn de verschillen? Wij leggen het je uit!

Een stukje geschiedenis..

Laten we beginnen met een heel klein stukje geschiedenis en achtergrondinformatie. Jarenlang was Java de ongekroonde koning van cross-platform (Write Once, Run Anywhere) ontwikkeling. Voor Enterprise software was het bijna altijd de meest logische keuze. Sinds 2002 probeerde Microsoft daar met .NET verandering in te brengen. Een nadeel was echter dat met .NET alleen de eigen Windows markt werd bediend. Voor Apple, Linux, of andere besturingssystemen was .NET niet te gebruiken.

Sinds 2016 is hier verandering in gekomen. Met het nieuwe .NET is ontwikkeling voor andere besturingssystemen dan Windows ook mogelijk geworden. Java is niet meer per definitie de enige logische keuze voor het ontwikkelen van cross-platform applicaties.

De grootste verschillen tussen Java en .NET

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, .NET is geen programmeertaal. Het is een platform voor ontwikkeling van software met één van de ondersteunde talen. Het bestaat uit verschillende onderdelen met verschillende doelen. Zo is er bijvoorbeeld ASP.NET Core voor de ontwikkeling van webapplicaties of .NET MAUI (Multi-Platform App UI) voor de ontwikkeling van desktop en mobiele apps met de programmeertaal C#. Op die manier kan je op het .NET platform de juiste combinatie van taal, techniek en mogelijkheden bij elkaar sprokkelen die aansluiten op jouw wensen.

Om jouw code te laten werken op elke geschikte machine maakt Microsoft gebruik van een compiler die de code, met enkele onzichtbare tussenstapjes en Just In Time (JIT), omzet in machinecode met behulp van de Common Language Runtime (CLR).

Dat is dan ook het grootste verschil met Java. Met Java haal je een programmeertaal in huis. Eentje die zichzelf jarenlang heeft bewezen, die met behulp van libraries en frameworks een enorme diversiteit biedt in de opties tot programmeren en waarvoor door zijn lange geschiedenis ook zeer veel support beschikbaar is. Java maakt ook gebruik van een compiler, met als eindresultaat bytecode die door de Java Virtual Machine (JVM) kan worden gelezen en uitgevoerd.

De overeenkomsten tussen Java en .NET

Het is niet voor niets dat de vergelijking tussen Java en .NET tegenwoordig vaak wordt gemaakt. Beide beschikken over eigenschappen die juist, maar zeker niet alleen, voor de zakelijke markt waardevol zijn.

– Just-In-Time compilatie wat de performance ten goede komt
– Schaalbaarheid
– Object-georiënteerd wat zorgt voor overzichtelijke en herbruikbare code
– Qua mogelijkheden nagenoeg gelijk aan elkaar, al wordt het op verschillende manieren bereikt
– Uitgebreide support beschikbaar
– Goed te combineren met andere programmeertalen
– Cross-Platform

Support voor andere programmeertalen

Zoals eerder werd benoemd is .NET eigenlijk een platform waarop geprogrammeerd kan worden in één van de ondersteunde programmeertalen. In de huidige situatie kan je op .NET programmeren in C#, F# of Visual Basic. In het verleden was er op .NET ook ondersteuning voor C en VB.NET. Inmiddels is dit niet langer ondersteund, maar het kan dus zeker gebeuren dat je dit nog tegenkomt in legacy projecten. Daarbij kan de CLR ook omgaan met vele andere talen zoals Python, Ruby, PHP, C++ en meer.

In Java gebruik je (verrassing!) Java, maar de lijst waarmee de JVM kan werken is ook lang. Ook hierin is gebruik van/interactie met Ruby, Python, C++, Go en meer mogelijk.

Zowel de CLR als de JVM blijven constant meegroeien met de tijd, het is bij twijfel dus altijd raadzaam om bijvoorbeeld op wikipedia te checken welke programmeertalen inmiddels beschikbaar zijn voor de betreffende runtime

Dus, Java of .NET

Eigenlijk kan je op basis van functionaliteit en mogelijkheden al geen verkeerde keuze meer maken als je moet kiezen tussen Java en .NET. Ze zijn allebei uitermate geschikt voor de ontwikkeling van zakelijke software en (web)applicaties. De keuze zal met name afhankelijk zijn van de beschikbare kennis van de programmeertalen en het type project. Java wordt nog vaker gekozen voor de zeer grote projecten bij bijvoorbeeld banken en dergelijke. .NET wordt iets vaker gekozen voor projecten die webbased zijn. Hoe dan ook, zowel Java als .NET zijn in staat om te software te bouwen die snel, veilig, betrouwbaar en goed te onderhouden is.

Werken met een van deze twee programmeertalen? Check de vacatures op onze website(s)!

Meer artikelen