functies binnen java
Blog Geschatte leestijd: 4 minuten

Functies binnen Java Development

Ben jij geïnteresseerd in de wereld van Java development en ben je benieuwd naar welke functies je kunt uitoefenen binnen deze branche. Of ben je toe aan een carrière-switch, maar weet je niet welke stap voor jou de juiste is? Wij hebben de populairste soorten functies binnen Java Development voor jou op een rijtje gezet, dus lees snel verder!

Wat doet een Java Developer?

Een Java Developer is een Developer die software ontwikkelt met de programmeertaal Java. Een Java Developer wordt daarom ook wel een ‘Javaan’ genoemd. Aan de hand van deze programmeertaal kunnen Java Developers verschillende systemen bouwen. Dit varieert van technisch complexe systemen tot kleinere apps of zelfs games. Java is een ‘general purpose programmeertaal’, wat inhoudt dat de techniek voor verschillende systemen kan worden ingezet. Daarnaast is Java platformonafhankelijk, wat betekent dat deze zowel op Windows, Linux als Mac OS toepasbaar is.

Hoe je takenpakket er precies uitziet hangt natuurlijk af van de organisatie waarvoor je werkt, maar vaak ben je als Java Developer bij het hele ontwikkelproces betrokken. Niet alleen draag je bij aan het bouwen van het systeem, maar ook bij het testen en de uiteindelijke implementatie van het product. Je bent in staat om problemen te signaleren en deze op te lossen. Product of systeem geïmplementeerd? Dan houdt het werk niet direct op. Vaak ben je ook na afloop nog nauw betrokken bij het verbeteren van het product samen met de andere ontwikkelaars. Om Java Developer te worden heb je over het algemeen een technisch relevante opleiding nodig zoals Computer Science of (Technische) Informatica.

Wat doet een Data Scientist?

Ook veel Data Scientists hebben een Java-achtergrond. Een Data Scientist is simpel gezegd iemand die grote hoeveelheden data vanuit verschillende soorten bronnen verwerkt. Deze data is vaak ongeordend en het is daarom ook de taak van de Data Scientist om deze te structureren en te analyseren. Zo kan hij/zij inzichten verkrijgen die bruikbaar zijn voor de organisatie en een antwoord geven op digitale vraagstukken.

Waar een Data Analist vooral historische informatie verwerkt tot informatie, is een Data Scientist juist iemand die data verwerkt en algoritmes en modellen bouwt aan de hand van de verkregen informatie. Hij of zij kan daarmee dus ook toekomstige voorspellingen doen die het bedrijf helpen bij hun bedrijfsvoering en strategie. Ze gebruiken hier verschillende tools en software voor en daarom zijn IT-kennis en programmeer skills vaak een must.

Omdat steeds meer bedrijven met grote hoeveelheden data werken (ook wel big data genoemd) neemt de vraag naar dit type wetenschapper toe. Je komt vooral terecht bij organisaties die te maken hebben met grote hoeveelheden data, zoals overheidsinstanties, verzekeraars, IT-bedrijven, banken en uitgevers.

Wat doet een Java Lead Developer?

De functie van een Java Lead Developer verschilt per organisatie, maar zoals je van een Java Lead Developer waarschijnlijk ook verwacht is hij/zij vooral verantwoordelijk voor het behouden van technisch overzicht. Zo leidt hij het werk van het ontwikkelteam (vaak zowel Frontend als Backend Developers) in goede banen. Je kunt een Lead Developer eigenlijk zien als een soort mentor van het team, maar wel voornamelijk op technisch vlak. Hij of zij zorgt er bijvoorbeeld voor dat het werk voldoet aan de technische vereisten. Een Java Lead Developer programmeert zelf ook mee en daarom zijn zijn/haar taken ‘’hands on’’. Ze springen bij als dat nodig is om bijvoorbeeld deadlines te behalen en geven technisch advies aan hun team.

Soms heeft de functie extra lading en wordt een Java Lead Developer gezien als schakel tussen de programmeurs en de managementlaag van een bedrijf. Budget beheer en planning vallen vaak ook onder de verantwoordelijkheden en daarom licht hij het management team hier vaak over in. Daarbij zijn ze soms een soort technisch adviseurs voor het management team of voor de klant.

Wat doet een Java Consultant?

Als je liever een iets bredere functie binnen de Java wereld zou willen bekleden, kun je altijd nog de consultancy kant opgaan. Een Java consultant is een (vaak externe) analist die IT-systemen van bedrijven analyseert, controleert en evalueert. Soms hebben bedrijven zelf niet de technische kennis in huis en kunnen ze extra advies gebruiken op dit vlak. Als JavaConsultant help je dit soort bedrijven op weg en zorg je dat digitale werkprocessen en diensten worden geoptimaliseerd. Dit kan gaan over zaken als systeemontwikkeling en -integratie of het introduceren van nieuwe systemen.

Het leuke aan het IT consultancy vak is dat je je natuurlijk op veel diverse gebieden kunt specialiseren en dat je op verschillende locaties komt. Zo kun je je als Java Consultant focussen op het geven van advies op het gebied van nieuwe software, maar je kunt bijvoorbeeld ook Security Consultant worden en onderzoeken of infrastructuren en digitale processen op een veilige manier zijn ingericht.

Als Consultant is het dus wel belangrijk dat je communicatief sterk bent. Verder is je takenpakket zo breed als je hem zelf wilt maken en bestaat deze uit zaken als: analyseren, adviseren, problemen diagnosticeren, bedreigingen opsporen, technische oplossingen implementeren of zelfs het trainen van personeel in het gebruik van een nieuw systeem of een nieuwe soort software.

Vacatures

Heb jij na het lezen van deze blogs interesse in een van bovenstaande functies of ben je nieuwsgierig naar meer? Neem dan een kijkje tussen onze java developer vacatures of neem via onderstaande knop contact op met een van onze Recruitment Consultants. Wie weet ga jij binnenkort als Java Developer, Data Scientist, Lead Developer of IT Consultant aan de slag!

Meer artikelen