Sollicitatiebrief schrijven? Hier zijn tips!


Voor velen is een sollicitatiebrief schrijven een groot drama, gebruik deze tips voor meer succes!

De sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief staat niet zomaar binnen een paar minuten op papier. Het is voor velen een hels karwei waar uren, dagen en soms wel weken aan voor af gaan. Waarschijnlijk ook voor jou. Nou wij hebben een paar aardige tips voor je. Hierdoor ben je eerder klaar, is je brief waarschijnlijk beter en val je meer op. Zo ben je jouw concurrenten toch een stapje voor.

Starten met je sollicitatiebrief

De moed kruipt ons al in de schoenen wanneer je een begin moet maken aan de sollicitatiebrief. Maar je wil de baan toch? Dan zit er maar één ding op. Die ene brief schrijven die opvalt en nog eens leuk is ook! Je eerste alinea moet de beste uit je hele brief zijn. Maar eigenlijk zet je hierin alleen de reden van jouw brief neer. Dus hoe maak je dat bijzonder? Je hebt een vacature gevonden en ze zoeken bijvoorbeeld een pro-actief persoon zonder 9 tot 5 mentaliteit. Als jij over die eigenschapen beschikt kun je dat gebruiken in je tekst. Laat die mentaliteit zien door een bizar tijdstip te kiezen. Als jij om zes uur ‘s morgens je mail verstuurt dan zien zij dat je een vlotte, enthousiaste medewerker bent die er voor wil gaan.

De kern van je sollicitatiebrief

In je tweede alinea komt vooral je motivatie. Je wil die baan. Je kan het aan. Jij bent degene die ze moeten hebben. Toch? Dan weet jij ook als geen ander waarom. Wat vind je persoonlijk van de functie, wat voor talent heb jij en waaruit blijkt dat. Als jij jouw motivatie aantoont met tastbare prestaties, heb jij die uitnodiging al bijna in je broekzak zitten.

Hoe eindig je een sollicitatiebrief?

Als je een sollicitatiebrief moet beëindigen, doe dat dan sterk. Overtuig de lezer nogmaals van je kracht. Geef aan dat je niet doelloos gaat zitten wachten. laat ook hier zien dat jij echt pro-actief bent. Als jij zegt dat je hen gaat bellen. Dan moet je dat ook doen. Maar wacht hier wel een weekje mee. Ze moeten wel de kans krijgen om je sollicitatiebrief te lezen is het niet?