Scala programmeertaal voor Java developers


Waarom is Scala zo interessant voor developers? De voordelen van Scala binnen de Java development.

Scala programmeertaal

Wat is Scala? Scala dankt haar naam aan een samenvoeging van twee woorden: Scalable Language. Maar waarom is het ontwikkeld? Martin Odersky, hoogleraar aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne, deed onderzoek om Java te verbeteren. Tijdens het onderzoek had hij zelf het gevoel dat Java op bepaalde punten sterk verbeterd kon worden. Hierdoor is de Scala programmeertaal ontstaan. Scala maakt het mogelijk om de programmeertaal schaalbaar te maken.

De voordelen van Scala

Er zijn grote voordelen aan Scala. Zo is het compatible met met Java en .NET. Programma’s die geschreven zijn in Scala kunnen heel goed functioneren in een Java of .NET omgeving. Omdat het zo goed samen gaat, zijn bedrijven als LinkedIn en Twitter overgegaan naar Scala. De Scala code lijkt dan ook enorm op Java, voor zover dat kan als functionele taal. Omdat het een object-functionele taal is, is er minder code nodig om een klasse te schrijven. Naast klassen kun je ook objecten definiëren met Scala. Zo voorkom je bijwerkingen wanneer je een programma hebt geschreven.

Java developers en de scala programmeertaal

Wat kun je als developer allemaal met Scala? Door Scala in je code te verwerken is het mogelijk om substantiële verbeteringen aan Java toe te voegen. Het is nu mogelijk om zowel objectgeoriënteerd als functioneel te programmeren. Omdat het zo goed samen werkt met Java kun je de codes gewoon gebruiken zonder dat je jouw werk moet onderbreken. Scala wordt steeds vaker gebruikt en is zeker de moeite waard om te gaan gebruiken. Het belangrijkste voordeel welke je als developer hebt wanneer je programmeert in Scala is vooral de verhoogde productiviteit. Maar ook het feit dat je wanneer het nodig is, alles kunt mixen en matchen tussen objectgeoriënteerd en functioneel programmeren.
Werk jij graag in je vrije tijd met Scala en wil je er graag professioneel mee aan de slag? Neem dan gerust een kijkje op de vacaturepagina.