Reiskostenvergoeding of Thuiswerkvergoeding

Reiskostenvergoeding of Remote Werken?


Reiskostenvergoeding of Remote Werken

Vaste reiskostenvergoeding of remote werken, wat is voor jou voordeliger in 2021? Sinds de coronacrisis is ons werkleven behoorlijk veranderd. Van de een op de andere dag werd remote werken de norm en hoewel dit binnen de java-wereld geen nieuw concept is, was het toch even wennen. Het remote werken zorgde voor een significante afname in het aantal reisbewegingen. Het gevolg? Minder files, lege spitstreinen en verwaarloosde OV-chipkaarten. Toch konden werkgevers de onbelaste reiskostenvergoeding van 0.19.- per kilometer gedurende de coronacrisis blijven hanteren. Daar komt per 1 juli verandering in!

Reiskostenvergoeding in 2021: Wat verandert er voor jou?

Voorheen had iedere werknemer recht op een vaste reiskostenvergoeding van 0.19.- per kilometer. Deze vergoeding was op basis van 214 werkdagen per kalender jaar. De voorwaarde was dat je 60% van die werkdagen ook daadwerkelijk naar je werk toe gereisd had. Die 60% wordt momenteel amper behaald en ook in de toekomst zal deze in vele gevallen niet realistisch zijn. Daarom krijgen werknemers vanaf 1 juli alleen de werkdagen vergoed die ze ook écht reizen. Dat is administratief een behoorlijke klus en daarom kiezen veel werkgevers voor een alternatief: de thuiswerkvergoeding.

Hoe gaan bedrijven om met het nieuwe mobiliteitsbeleid

Met het nieuwe beleid omtrent reiskostenvergoeding in aantocht is het voor werkgevers belangrijk om het reisgedrag van hun medewerkers opnieuw in kaart te brengen. Wie behaald die 60% nog wel en wie niet? Juist voor IT’ers, die vooral afhankelijk zijn van hun devices, kan het thuiswerken een uitkomst zijn en voor extra flexibiliteit zorgen. Daarom is de kilometervergoeding voor de meeste bedrijven niet meer de meest logische aanpak.

Het alternatief op de reiskostenvergoeding? Kies je er als werkgever voor om de reiskosten voor te schieten, kilometers te registreren en te declareren of ga je voor een andere aanpak? Het voorspellen van het reisgedrag van je werkgevers is een ingewikkelde opgave en daarom is het hanteren van de thuiswerkvergoeding zo’n slecht idee nog niet. Deze is namelijk belastingvrij, omdat de overheid het remote werken wil stimuleren.

Reiskostenvergoeding of remote werken: waar kies jij voor?

Remote werken kost werknemers geld. Denk aan hogere kosten voor gas, water en licht of de kosten voor het aanschaffen van extra toiletpapier, thee en koffie. Ook heeft niet iedereen thuis een eigen kantoor waar hij/zij fijn kan werken. Als je je werknemers verplicht om thuis te werken, ben je er als werkgever verantwoordelijk voor dat ze thuis een werkplek hebben waar ze conform de Arbowet kunnen werken. Echter ben je als werkgever niet verplicht om een thuiswerkvergoeding te hanteren. Meer weten hoe je als Developer zelf de ideale thuiswerkplek kunt creëren: check onze blog ‘Jouw Ideale Werkplek’.

Dichter bij huis werken of aan de slag gaan voor een werkgever waarbij je zelf beslist wanneer je thuiswerkt? Check ons vacatureaanbod en wie weet vind jij straks de perfecte match!