Java en Android mobile development


Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van mobiele applicaties, hoe gaat Java hiermee om?

Zo ziet de wereld van mobiele apps eruit!

Sinds Apple de iTunes store in 2008 heeft gelanceerd is er heel veel gebeurd. De wereld van mobiele apps brak open en de ontwikkelingen maakten een explosieve groei door. Tegenwoordig zijn er zowel voor Apple als voor Android meer dan 800.000 apps. Maar Facebook staat bij beiden op nummer 1 als meest gedownload. In 2012 waren er al 1,2 miljard gebruikers van mobiele applicaties. Dit getal stijgt naar ten minste 4,4 miljard in 2017. Massaal worden de apps gedownload, meest favoriete categorie is games gevolgd door amusement. De Android mobile development heeft ervoor gezorgd dat er al 29 miljard apps zijn gedownload. Dit geldt natuurlijk alleen nog maar voor Android. Apple staat op een tweede plek met 27 miljard. In 2013 leverde de Google Play store al 1,2 miljard op. Ontwikkelaars en bedenkers van apps kunnen, bij een goed idee, ook enorm rijk worden. Zo kreeg Whatsapp 13,8 miljard voor de berichtendienst. Instagram leverde 1 miljard op en Angry Birds incasseerde 250 miljoen.

Toekomst voor Android Mobile development

De smartphone zoals we die allemaal kennen zal veranderen in een smart device. Waarom moeilijk doen en je telefoon zoeken als je met een druk op de knop een gesprek kan beantwoorden met je horloge? Of even met Google Glasses een routebeschrijving kunt opzoeken? Het scheelt gewoon enorm veel tijd. Android is koning op het gebied van mobiele ontwikkelingen. Als de snelheden van apparaten en het netwerk blijven toenemen als dat het nu doet, dan zijn de mogelijkheden eindeloos.

Java & mobiele apparaten

Het voordeel is dat Java al geïntegreerd is in de meeste mobiele apparaten. Java voor mobiel werkt op het Java Platform Micro Edition. Ook wel bekend als Java ME. Het is een flexibele omgeving voor apps op mobiele apparaten. Het omvat een flexibele gebruikersinterface, een robuuste beveiliging, ingebouwde netwerkprotocollen en ondersteuning voor dynamische online- en offline-applicaties. Een groot voordeel aan Java ME is dat het applicaties op een divers en groot aantal apparaten gebruikt kan worden. Bovendien worden ook gelijk alle specifieke voorzieningen van de apparaten benut.
Via Java Community Process worden veel processen en ontwikkelingen getweaked. Iedereen kan lid worden van het forum en zijn ervaringen delen en feedback geven. Zo is ook de Mobile Services Architecture (MSA) ontwikkeld. Ontwikkelaars zijn hierdoor beter in staat om API’s te integreren. Mordernisering en updates staan hoog op het lijstje van Java. Oracle werkt ook aan de Oracle Java Wireless Client. Het is een multifunctionele Java ME runtime die volledig geoptimaliseerd is voor mobiele telefoon platforms.