Java 17
Blog Geschatte leestijd: 2 minuten

Java 17 is er, hoe zit het met alle Java versies?

Gaan alle organisatie de switch maken naar Java 17? ‘s Werelds nummer één programmeertaal en ontwikkelplatform kent halfjaarlijkse releases van de nieuwste versies. Oracle heeft sinds september Java 17 beschikbaar gesteld. Deze blog licht toe of en waarom het nodig is om te upgraden naar de nieuwste versie ‘Java 17’.

De ontwikkelingen sinds Java 8

Java 17 is sneller geworden dan zijn voorgangers door de verbeteringen die vanuit de afgelopen versies zijn doorgevoerd. Deze ontwikkelingen maken het leven van een Java Developer makkelijker. Hieronder staan een aantal interessante ontwikkelingen opgesomd die in Java 8 nog niet mogelijk waren:

Records: De huidige ontwikkeling van Records, voor simpele classes die alleen data bevatten, zorgt ervoor dat je alleen de velden hoeft te definiëren die je in de class wilt hebben. De rest gaat dan vanzelf;

Tekst-Blocks/Multiline Strings: Het is inmiddels mogelijk om je HTML en queries leesbaar te maken in je code;

Var-keyword: Deze ontwikkeling helpt je om je code beter leesbaar te maken voor jou en je collega Developers. Met het datatype van een variabel kan met behulp van type inference de context bepaald worden waarin het wordt gebruikt;

Switch Expression: De bestaande Switch is uitgebreid zodat dit als expressies of als statement gebruikt kan worden.

Deze opsomming is natuurlijk incompleet. De nieuwste Java versie brengt meedere voordelen met zich mee waarin je je kunt verdiepen als je meer wil eten.

Moeten organisaties upgraden naar Java 17?

De bovenstaande vraag is vrij simpel te beantwoorden. Wil je gebruik maken van de bovengenoemde nieuwe features van Java 17? Dan moet je simpelweg je oude Java versie even upgraden. Naast de technologische voordelen kunnen de ontwikkelingen bovendien voor productievere Java Developers binnen de organisatie zorgen. Het kan stimulerend werken voor collega’s om met de nieuwste Java technologieën te ontwikkelen. Daarnaast zou het voordelen kunnen hebben voor de werving van andere (nieuwe) collega’s.

Hoeveel tijd het kost om van de bestaande versie naar Java 17 te upgraden is lastig in te schatten. Toch is het updaten wel belangrijk, omdat er vaak security issues gevonden kunnen worden in de open-source libraries waar je als organisatie of ontwikkelde applicatie niet vatbaar voor wilt zijn. Het bijwerken van de versie is in de meeste gevallen een technische upgrade.

Meer artikelen