Internet of Things in een notendop


Je hebt het vast voorbij zien komen of je hebt het ergens gehoord; Internet of Things (IoT). Het lijkt tot nu toe allemaal vanzelfsprekend. Maar als iemand jou vraagt om het uit te leggen, dan lijkt het een willekeurige brei aan woorden in je hoofd en zie het dan nog maar eens uit te leggen. Na het lezen van dit artikel zou je toch echt in staat moeten zijn om het de volgende keer vlekkeloos uit te kunnen leggen in drie zinnen.

Wat is IoT?

Internet of Things staat voor ‘een netwerk van slimme objecten die doormiddel van internet communiceren en zaken doen’. Doordat het een veelomvattend onderwerp is dat dagelijks doorontwikkelt, bestaan er diverse definities. De verschillende slimme objecten die gebruik maken van IoT gaan verder dan alleen een computer, smartphone of tablet. Je koelkast, sporthorloge, tandenborstel en wc zouden net zo goed in dat rijtje kunnen staan.

IoT in het dagelijks leven

Het maakt niet uit welke sector je noemt. Van agrarisch tot gezondheidszorg. IoT is overal!
Zelfs als je denkt dat je er niks mee te maken hebt, dan bestaat er alsnog een grote kans dat er in jouw huis én zelfs op kantoor, minimaal één voorwerp ligt dat verbonden is door middel van Internet of Things. Waar je ook gaat of staat, je hebt er dus altijd wel mee te maken.

Maar wat kunnen huis-, tuin- en keukenapparaten voor je betekenen doormiddel van IoT? Met bijvoorbeeld een slimme thermostaat kun je van tevoren de verwarming aanzetten voordat je opstaat of thuiskomt. Doordat dit apparaat via internet communiceert, kun jij aan de hand van je smartphone monitoren wat nu eigenlijk je energieverbruik is en op afstand de temperatuur aanpassen.

Als je lang op vakantie gaat hoef je niet langer tijdschakelaars aan te sluiten op je lampen. Tegenwoordig kun je zelfs lampen kopen die doormiddel van je telefoon te bedienen zijn. Deze lampen kunnen andersom via jouw GPS zien of jij in de buurt bent. Daardoor brandt er altijd licht als jij in de avond thuiskomt.

Niet alleen in huis, maar ook buitenshuis zul je ook veel vaker ‘slim licht’ aantreffen. Zo bestaan er sensoren die aan lantaarnpalen gekoppeld kunnen worden. Deze detecteren beweging op straat en zijn in staat om het licht te manipuleren. Hierdoor is het dus mogelijk om de helderheid aan te passen wanneer een voetganger, fietser of automobilist passeert. Het energieverbruik van zo’n lantaarnpaal ligt dan ook vele malen lager dan één die op volle sterkte draait zonder dat iemand daadwerkelijk gebruik maakt van het licht.

Op het gebied van sportaccessoires is het bijna ondenkbaar om iets als een sporthorloge niet te laten communiceren via het internet. Informatie als je hartslag, het aantal verbrande calorieën en de hoeveelheid stappen die je op een dag hebt gezet worden vervolgens bijgehouden in een app. Door de verbinding met het internet kan de app naar jouw sporthorloge communiceren dat je nog onvoldoende stappen hebt gezet. Hierdoor kan het horloge weer een melding afgeven om meer in beweging te komen.

Zo zie je dus dat IoT in alle hoeken van je huis, maar ook daarbuiten voor kan komen. De mogelijkheden voor het aansturen van slimme objecten breiden zich steeds verder uit. Als gebruiker is het dan ook erg fijn om die binnen handbereik te hebben. Hierdoor vergeet je wellicht dat er een hoop persoonlijke data vastzit aan zo’n apparaat.

Aandachtspunten op het gebied van IoT

Er gebeurt een hoop op het gebied van IoT. Zoals al eerder gezegd; het is en blijft een veelomvattend onderwerp. Maar de veiligheid en privacy zullen vooral voor een gebruiker belangrijke aandachtspunten zijn.

De slimme objecten die je in gebruik hebt, verzamelen persoonlijke data en delen deze met andere aangesloten objecten. Doordat er steeds meer producten gebaseerd zijn op IoT wordt het lastig om deze te mijden. Hier kun je lang en breed over discussiëren en zijn er zeker voor- en tegenargumenten te vinden. Als gebruiker is het belangrijk om hierin één ding te onthouden: het is onmogelijk voor een bedrijf een cyberaanval te voorkomen. Hierdoor zal je dus als gebruiker moeten vertrouwen dat bedrijven er zoveel mogelijk aan doen om de kansen op grote schade te beperken.

Werk op het gebied van IoT

Ben jij programmeur en heb jij de interesse om meer ervaring op te doen op het gebied van IoT? Of is IoT geen onbekend terrein meer voor jou en zoek je een nieuwe uitdaging op dit gebied? Check hier onze vacatures!