Het was even wachten maar hij is er, Java 8!


JDK8 is er eindelijk! Na lang wachten is het zover, wat kun je er mee?

Lancering van de nieuwe Java versie

Op dinsdag 18 maart is Java 8 gelanceerd. Oracle heeft de Java Development Kit 8 uitgebracht. Hiermee is het mogelijk om op een andere en nieuwe manier te programmeren binnen het platform. De eigenlijke releasedatum was in september 2013 gepland maar is uitgesteld omdat het Lambda project getweaked moest worden. Met de aanscherping van de beveiliging en mogelijkheden en features die Lambda biedt, kon Oracle niet anders dan de Java Development Kit 8 uit te stellen.

Bijzonder aan Lambda en Java 8

Het uitstel van JDK 8 wordt vereffend door de expressies van Lambda. Het is nu namelijk mogelijk om functioneel te programmeren. Bovendien kun je als ontwikkelaar gebruik maken van anonieme functies waardoor je efficiënter objectgeoriënteerd kunt programmeren en de taal eenvoudiger maakt. Lambda wordt veel gebruikt voor de nieuwe Stream-api van JDK 8. Hiermee is het mogelijk om grote datasets parallel te verwerken. Verder maak je binnen Java 8 gebruik van de snellere JavaScript-engine Nashorn. Deze lost de Rhino-engine af en is gebaseerd op SUN’s Da Vinci Machine. Bovendien is ook Java Mission control 5.3 aanwezig. JMC is een geavanceerde tool om gedetailleerde data analyses te doen en stelt je in staat tot betere monitoring. Ook is er een Date en Time Api en zijn er veel beveiligingsverbeteringen doorgevoerd.

Oracle Webcast JDK 8

Om te laten zien wat de mogelijkheden zijn organiseert Oracle op 25 maart een webcast voor geïnteresseerden. Dit is de officiële wereldwijde releasedatum. Met deze webcast leer je snel wat JDK 8 inhoudt en wat je er allemaal nog meer mee kunt. Ook krijg je de gelegenheid om vragen te stellen via Twitter. Het is een grote kans om als programmeur op de eerste rij te zitten wat betreft het opdoen van kennis. Dit zal je kansen op een nieuwe stap binnen je carrière ook enorm goed doen.