Event: TEQnation


Op 15 mei 2019 ging een deel van Java Professionals op verkenning in het hol van de leeuw: TEQnation. Het is de grootste Tech Conferentie van Nederland met zeker 1000 developers, 25+ bedrijven en meer dan 50 sprekers.

Om 10:00 uur was de opening en werden we verwelkomd door Bert-Jan Schrijver, CTO van OpenValue. Na de opening was er een keynote van ABN AMRO over Open Source & Sustainability en daarna van Spotify over Cloud Native Infrastructure.

Na de koffiepauze begon de eerste presentatieronde. Ik besloot om The clash of the titans: a live serverless battle between AWS Lambda-Azure functions and Google functions te gaan bekijken. De presentatie werd gehouden door Niels Oldenbuger en Anoop Pillai van Capgemini. Het doel van de presentatie was het houden van een battle om te kijken welk bedrijf de voorkeur zou hebben, maar eerst deden we met z’n allen mee aan een quiz via Kahoot.it. Doordat ik geen Java developer ben zal ik zeker niet ontkennen dat ik ergens onderaan eindigde maar het was leuk om mee te doen.

Na de quiz vertelde Anoop over een gehele architectuur waar geen enkele server bij kwam kijken, dit was heel interessant, maar af en toe een beetje moeilijk omdat er vakjargon werd gebruikt waar ik niet mee te maken heb gehad.
Toen begon te battle! De strijd tussen Google Cloud, Microsoft Webserives en Microsoft Azure. Je zou kunnen zeggen dat het een strijd was tussen Sundar Pichai, Satya Nadella en Jeff Bezos. Iedereen kon met zijn/haar telefoon de QR-code scannen die zichtbaar was op het scherm. Hierdoor kwam je automatisch op de juiste pagina en kon het stemmen beginnen. De uitslag is niet bekend gemaakt omdat de stemmen na afloop nog steeds binnen stroomden!

Daarna gingen we snel door naar de volgende presentatie: Bringing data to life, handling less structured data. De presentatie werd gegeven door Eugene Bogaart, Solution Architect bij MongoDB. Het was een interessante presentatie waarbij de werking van een database werd uitgelegd. Het begin was goed te begrijpen en ik moet toegeven dat ik meer van databases weet dan ik dacht.  Uiteindelijk ging het technisch wel zo de diepte in dat ik soms moeite had om het te begrijpen.

De presentatie begon met de uitleg over het bijhouden van personen en welk boek ze leenden. Elk persoon kreeg een nummer en elk boek kreeg een nummer. Uiteindelijk kon je die dan koppelen aan elkaar en werd het voor de gebruiker leesbaar. Op die manier heb ik geleerd hoe JSON werkt. Halverwege de presentatie ging het over de database en hoe deze in zijn werk gaat, waarbij er ook database tabellen en code werden getoond. De meeste aanwezigen vonden dit zeer interessant en stelde hier goede vragen over.

Na de lunchbreak was het tijd voor presentatie nummer drie: Why you should get involved in a local developer community – a panel discussion with community experts. Zoals de naam al doet klinken was het geen presentatie maar een panel gesprek. Het gesprek werd geleid door Thodoris Bais, trainer bij AgileLeader en oprichter van de Utrecht JUG. Dit was in een kleinere zaal en dit maakte het ook gezellig. Vooraan zaten 6 ervaringsdeskundigen die met elkaar in gesprek gingen en de zaal werd erbij betrokken. Dit had niet direct wat met de technologie te maken maar liet zien dat er ook nog een andere kant zit aan developer zijn, de community. De verhalen van de developers lieten zien dat er dat er veel meer speelt dan de code zelf dat ze het oprecht leuk vinden om van elkaar te leren.

De laatste presentatie werd gehouden door Daan Debie en Alexander Backus van KLM. Forecasting passengers with machine learning at KLM ging over het in kaart brengen en later voorspellen van het aantal passagiers op vluchten. Alles wordt bijgehouden in systemen en hoe meer data je hebt hoe beter je voorspelling wordt. Hierdoor kan je ook voorspellen hoeveel maaltijden er mee kunnen op een vlucht en kan je voedselverspilling voorkomen. Al met al wordt alle verzamelde data gebruikt om elke vlucht weer duurzamer te maken.

Ik kijk terug op een leuke dag waarbij ik veel heb geleerd over het vak van developers. In heb interessante presentaties bijgewoond en ik vond het leuk om tussen de doelgroep te lopen.
Daarnaast vond ik het bijzonder mooi dat veel developers hun werk niet zien als een hun baan maar echt als een roeping en onderling meet-ups organiseren om van elkaar te leren.