Wat is Scrum
Blog Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat is de scrum methode?

Scrum werken’ is voor jou als Java Developer wellicht niets nieuws. Ook in onze vacatures komt de term ‘scrum’ vaak voor. Wij zetten daarom graag voor jou nog even op een rijtje wat scrum is en hoe je scrum werkt. Lees het hier!

Scrum: Wat is het?

Hoe zit die scrum methode nou in elkaar? Bij scrum werken zelforganiserende, multidisciplinaire teams aan de hand van korte cycli (sprints) van 1 tot 4 weken aan concrete tussenproducten en daarmee uiteindelijk aan een eindproduct. Na zo’n sprint is een tussenproduct af en krijgen stakeholders, zoals de klant of eindgebruikers deze gepresenteerd. Zij kunnen hier dan weer hun feedback op leveren en deze wordt meegenomen in de volgende sprint. Deze methode is voordelig voor de opdrachtgever. Normaliter wacht een klant een lange tijd op een eerste release of eindproduct, terwijl aan de hand van scrum er in korte tijd een werkend (tussen)product wordt neergezet. Deze wordt dan vervolgens doorontwikkeld, verbeterd en uitgebouwd.

Elke sprint is volgens eenzelfde structuur opgebouwd om overzicht te bewaren en bestaat dan ook uit een aantal vaste bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten worden ‘events’ genoemd. Zo is er voorafgaand aan een sprint een ‘sprintplanning’, waarin de doelen worden bepaald. Dan is er dagelijks een ‘daily stand-up’, waarin het team elkaar in ongeveer 15 minuten bijpraat over de voortgang en obstakels. Ook is er altijd een ‘review’ en een ‘evaluatie’ wanneer het tussenproduct gepresenteerd wordt. Zo zijn alle partijen op een efficiënte manier betrokken bij het project.

Van rugby naar software development

We maken even een sprongetje in de tijd, want waar komt de scrum methode vandaan? Jeff Sutherland en Ken Schwabers hebben de scrum methodiek in de vroege jaren 90 uitgevonden. Tijdens de Oopsla conferentie in Texas presenteerde ze hoe de methodiek hen de voorgaande jaren succes hat opgeleverd. Zelf zijn zij IT’er, dus als gevolg van hun presentatie werd scrum eerst vooral binnen de IT toegepast. Later pikten ook andere sectoren de methode op en momenteel is scrum absoluut niet meer alleen IT-gerelateerd.

Het is ook leuk om iets voor de term ‘scrum’ te vertellen. Management wetenschappers Takeuchi en Nonaka brachten in 1986 een onderzoek uit waarin ze refereerden naar de sport rugby. In deze sport komt de term ‘scrum’ namelijk voor bij een spelhervatting. In hun paper wordt het belang van teamwork sterk benadrukt. Uit hun onderzoek blijkt dat een optimaal resultaat in de ontwikkeling van een nieuw of complex product bereikt wordt als teams kortere termijn doelen stellen. Zo blijven ze gemotiveerd, gestructureerd en blijven risico’s beperkt.

De teamindeling

Zoals eerder benoemd werk je dus in een multidisciplinair en zelf organiserend team. Ten eerste bestaat het scrum team uit de developers die puur op de uitvoering werken. Gezamenlijk zijn zij in staat om 80% van het eindproduct te realiseren. Ten tweede is er een Product Owner die je moet zien als belangrijke schakel tussen het ontwikkelteam en de stakeholders. Hij of zij onderhoud het klantcontent, vertaalt wensen van de stakeholders naar actiepunten en hakt knopen door waar nodig. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Ten slotte, een andere verantwoordelijke taak, heeft elk scrum team een Scrum Master. De Scrum Master kun je zien als een soort coach voor het ontwikkelteam. Hij of zij bewaakt het proces, behoud overzicht, zorgt voor het juiste tempo en reflectie momenten.

De voordelen van scrum

Wat zijn nou de voordelen van scrum? Allereerst de productiviteit van het team en de efficiënte manier van werken. Iedereen is zowel betrokken bij het plannen, als de taakverdeling, het identificeren van problemen en het ontwikkelen zelf. Zo is de balans tussen plannen en actief bezig zijn goed. Verder bevat een project aan de hand van scrum genoeg ruimte voor belangrijke zaken die tussendoor komen. De planning blijft dan alsnog bruikbaar. Er ontstaat dus geen paniek als het ‘net even anders’ gaat. Zoals eerder benoemd zorgen de sprints ervoor dat een klant niet maanden lang hoeft te wachten op een release, maar dat er tussenproducten met constante verbeteringen zijn. Zo heb je in korte tijd een werkend product. Door het behalen van concrete doelen en de stand-up weet elke partij altijd waar wij of zij aan toe is. Je leert tussentijds van je eindgebruiker, waardoor je zo efficiënt mogelijk werkt. Al met al vergroot je je wendbaarheid en maak je de aansluiting op de wensen van je klant, doelgroep en eindgebruiker makkelijker.

Let wel op.. Scrum is echt gefocust op ‘’getting things done’’. Voor sommige projecten die bijvoorbeeld veel denkwerk nodig hebben kan het proces dus té snel zijn. Bovendien is snel en concreet besluiten nemen van belang. Soepel klantcontact en een proactieve Product Owner zijn daarom een must om het project te laten slagen.

Lijkt het jou als Java Developer tof om volgens de scrum methode te werken en ben je op zoek naar een passende organisatie bij jou in de buurt die dat doet? Neem dan eens een kijkje tussen onze vacatures of neem direct contact op met een van onze consultants!

Meer artikelen