Tips Kees Tol

Digitaal solliciteren… hoe doe je dat?

Voordat (of tijdens) de Coronacrisis kom je er achter dat je niet helemaal meer tevreden bent over je huidige baan. Verschillende redenen kunnen hier aan ten grondslag liggen. Nemen de technische uitdagingen af? Ben je inmiddels al een X aantal jaren in dienst en ben je gewoonweg toe aan een nieuwe werkomgeving? Of zie je er tegen op om (na een tijdje thuis gewerkt te hebben) weer zo lang onderweg te zijn naar je werkplek? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je door deze crisis je baan bent verloren. Je wordt dan gedwongen om in korte tijd na te denken over een nieuwe uitdaging.

Hoewel we allemaal hopen dat deze Coronacrisis snel weer achter de rug is, biedt deze crisis ook kansen. Je werkt (of bent) immers zo veel mogelijk thuis en wanneer je in jouw vertrouwde omgeving bent, ben je sneller geneigd om over dingen na te denken waar je op je werkplek niet zo snel bij stilstaat. Misschien kom je er achter dat je in je huidige baan de verhouding tussen werk en privé niet gezond is? Misschien lucht het je enorm op dat je nu niet meer zo vaak met die irritante collega te maken hebt? Dingen waar je in de waan van de dag niet bij stil staat, maar waar deze Coronacrisis je even over wakker schudt.

Wanneer je dan op het punt staat om je te oriënteren op de arbeidsmarkt, weerhoudt deze Coronacrisis je daar misschien voor. Zitten werkgevers wel te wachten op nieuwe medewerkers in deze onzekere tijd? Is het wel wenselijk om sollicitatiegesprekken alleen digitaal te voeren? Hoe kan ik op afstand inschatten of ik wel in het team pas? Twijfels die mogelijk door je hoofd schieten. In onderstaande tekst leg ik je uit wat de voordelen zijn van een digitaal sollicitatiegesprek en hoe je het beste resultaat uit een digitaal sollicitatiegesprek kunt halen.

De Basics

Voordat je het digitale gesprek gaat voeren, test dan ruim van te voren of je een goedwerkende internetverbinding hebt, een opgeladen tablet, smartphone of laptop en of je alle gegevens hebt om elkaar digitaal te ontmoeten. Uiteraard is het ook belangrijk dat je op het afgesproken tijdstip klaar zit om het gesprek te voeren. Hoewel je het grootste gedeelte van de Coronacrisis misschien thuis doorbrengt in een hoodie, joggingbroek en simpel t-shirt, moet je jezelf wel realiseren dat je een sollicitatiegesprek aan het voeren bent. Belangrijk dus om je hier ook naar te kleden. Uiteraard hoef je jezelf niet in 3-delig kostuum met stropdas te hijsen, maar kies voor de gulden middenweg. Een spijkerbroek met nette blouse is voldoende. Trek wel echt die spijkerbroek aan. Stel je voor dat je tijdens het gesprek onverwachts moet opstaan. Je laat dan wel een indruk achter, maar of het ook een goede indruk is… Zet ook gerust wat te drinken voor jezelf neer. Je kunt wel dorstig worden van al dat gepraat. Dit zijn misschien wat open deuren, maar hier worden in de praktijk nog veel fouten mee gemaakt.

Wanneer?

Er zijn verschillende theorieën over het juiste tijdstip om een sollicitatiegesprek te voeren. Sommigen zijn van mening om het gesprek juist op vrijdag plaats te laten in verband met de ‘casual friday’ sfeer. Anderen zijn van mening om het juist op een doordeweekse dag te doen en dan het liefst in de ochtend. Dan krijgt iemand de beste indruk van hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat en is iedereen ’s ochtends nog scherp voor het gesprek. Woensdag en maandag lijken de minst geschikte dagen aangezien er op maandag veel werkoverleg is en op woensdag vaak een (groot) deel vrij is.

Nu met de Coronacrisis maakt de dag wat minder uit. Het kan natuurlijk zijn dat er op maandag veel overleggen gepland staan waardoor dit een lastige dag is om een gesprek in te plannen. Ik zou adviseren om het gesprek aan het begin van de dag te doen. Jij als sollicitant begint dan net fris en fruitig aan de dag en bent (als het goed is) scherp om kritische vragen goed te beantwoorden. Uiteraard is het belangrijk dat jij je gaat thuis voelen bij je nieuwe werkgever. Stel daarom gerust de vraag of er digitale initiatieven worden georganiseerd zoals een digitale vrijmibo, online pubquiz of online gymsessie. Je kunt dan op een laagdrempelige manier zien wie jou collega’s zouden kunnen worden. Wanneer dit zal plaatsvinden hangt natuurlijk af wat de planning is bij het bedrijf.

Met wie?

Normaal gesproken zal een sollicitatiegesprek met een IT Manager, Directeur, Recruiter, Lead Developer, HR Adviseur en/of Developer zijn. Ook zijn er verschillen tussen de gesprekspartners bij een 1ste en 2e sollicitatiegesprek (mocht er een 2e gesprek worden gevoerd). De gesprekspartners bij een 1ste digitale sollicitatiegesprek zullen waarschijnlijk niet veel afwijken van een gesprek zoals dat normaal gevoerd zou worden. Misschien zul je eerst een gesprek met de HR Adviseur hebben om daarna een apart gesprek te voeren met de Lead Developer. De ervaring leert dat als er een videogesprek plaatsvindt tussen 3 of meer gesprekspartners, de mensen nog wel eens door elkaar heen gaan praten. Bij een sollicitatiegesprek is dat niet handig waardoor er soms wordt gekozen om deze op te splitsen.

Wanneer je het digitale gesprek voert en je gebruikt een webcam, zorg dan dat je de gesprekspartners ook aankijkt wanneer je met ze praat. Blijf niet kijken in het scherm, maar kijk echt naar de camera van je laptop, tablet of smartphone. Het ziet er namelijk raar uit als je met iemand praat die steeds naar beneden kijkt.

Als het voor jou belangrijk is om een goede indruk te krijgen van jouw nieuwe collega’s, stel dan de vraag of het mogelijk is om (een deel van) het team digitaal te ontmoeten. Tegenwoordig zijn hier tal van app’s en mogelijkheden voor. Zoals ik al eerder beschreef organiseert een bedrijf mogelijk wel digitale work-out sessies, vrijmibo’s, pubquizzen of andere games waar je aan kunt deelnemen.

Waar?

Uiteraard wil je dat het gesprek goed verloopt. Een plek waar je de gesprekspartners goed kunt verstaan, jij zelf ook goed verstaanbaar bent en waar je jezelf goed kunt concentreren is essentieel voor een goed gesprek. Zoek daarom in je huis een rustige plek op met goed natuurlijk licht en een neutrale, rustige inrichting. Zorg dat de gesprekspartners niet worden afgeleid door rommel of spraakmakende voorwerpen op de achtergrond. Spreek ook met de mensen in jouw huishouden af om tijdens het gesprek geen keiharde muziek te gaan draaien of herrie te maken op de achtergrond. Heb je kinderen? Vraag ze (of je partner) om zich even zelf te vermaken wanneer je in gesprek bent.

Wat je wel kunt doen (en Willem Alexander en Mark Rutte zijn daar heel goed in) is om subtiel wat voorwerpen op de achtergrond te zetten die veel voor jou betekenen. Tijdens de speeches van zowel Willem Alexander en Mark Rutte waren er foto’s en boeken te zien die veel voor hen betekenen. Kijk deze ook gerust eens terug om hier wat tips uit te halen. Speel je een muziekinstrument of ben je fan van een bepaalde game? Laat deze ook gerust terugkomen op de achtergrond. Zo geef je jouw gesprekspartners alvast een tipje van de sluier over jouw persoonlijkheid en is het voor hen makkelijk om het ijs te breken aan het begin van het gesprek. Voorwaarde is wel dat het rustig moet blijven op de achtergrond.

Stel je wordt tijdens het gesprek enthousiast over het bedrijf en je bent benieuwd hoe het kantoor er uit ziet. Stel dan ook gerust de vraag of er een video beschikbaar is met een rondleiding door het kantoor. Sommigen bedrijven geven via Google Maps een inkijkje in hun kantoor. Met Google Maps kun je natuurlijk ook zelf zien waar het pand is gevestigd. In het gesprek zelf kun je ook vragen stellen over bepaalde voorzieningen in of bij het kantoor. Is er een busstation? Kan ik gebruik maken van een parkeerplaats? Hoe gaan jullie om met lunches? Maak voor je zelf even een keuze welke vragen gepast zijn voor een 1ste gesprek en welke ‘bewaard’ kunnen worden voor later.

Hoe bereid ik mij voor?

In bovenstaande tekst zijn natuurlijk al tal van punten te vinden die je kunt gebruiken ter voorbereiding op het gesprek. Om ook daadwerkelijk goed voorbereid over te komen in het gesprek heb ik hier nog een aantal tips:

  • Bedenk van te voren goed welke vragen je hebt over het bedrijf, de functie, hun product(en), gebruikte technieken/methodes, klanten enz.
  • Schrijf de vragen die je hebt van te voren op, print deze uit en leg deze naast je neer.
  • Heb je een portfolio, voorbeeldcode of een project waar je erg trots op bent? Laat deze ook gerust zien door de link naar de gesprekspartners door te sturen.
  • Kijk goed met wie je het gesprek voert. Bekijk hiervoor iemands LinkedIn profiel, google zijn/haar naam eens en misschien vind je daar nog interessante informatie over de mensen met wie je het gesprek voert.
  • Neem de website van het bedrijf goed door. Heb je hier vragen over? Noteer deze!
  • Welke twijfelpunten zouden de gesprekspartners kunnen hebben over jou? Schrijf deze eens op en bedenk wat jou antwoorden zijn als je hier vragen over krijgt.
  • Verdiep je eens in de START methodiek. Veel gesprekspartners passen deze methode toe tijdens sollicitatiegesprekken.
  • Leg een pen en papier naast je neer zodat je belangrijke informatie meteen kunt opschrijven. Let er wel op dat je niet het hele sollicitatiegesprek loopt mee te pennen.

Na de gesprekken?

Heb je na de digitale gesprekken het gevoel dat je een goed beeld hebt van het bedrijf, de werkzaamheden, uitdagingen, voorzieningen, de mensen en de bedrijfscultuur? Dan kun je de conclusie trekken dat jouw digitale sollicitatie succesvol is geweest. Merk je dat je toch nog met vragen zit? Wees hier open over richting jouw Recruiter of gesprekspartner. Een oplossing is vaak zo geboden en er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Heel veel succes met het voeren van jouw digitale sollicitatiegesprekken!

Hulp nodig bij solliciteren? bekijk onze tips!

Download tips

Meer artikelen